產品討論
瀏覽 : 4605

[分享] A9(2150mAh)擊敗他牌3000mAh

一般用戶

等級4

模範鄉民

文章分類:HTC One A9

jacky3102015-12-4 18:06

純分享,原來2150mA可以這麼好用,跟3000mAh比起來毫不遜色要是再搭配上快充3.0,續航力根本強!
2150mAh 電池效能擊敗 3000mAh 機種 ! 實測 Android 6.0 慳電威力

這次要比較的手機規格如下

客觀跑分:HTC One A9 分數中上

打機時間:HTC One A9 打足三小時

▲ 半小時之後 HTC One A9 還有 85% 電量,即用了 15% 電量,即消耗了 322.5mAh 電量。換算上來,HTC One A9  可以連續打機 3 小時 15 分鐘。

▲ 對手係半小時後,即用了 14% 電量。還有 14% 電量,即消耗了 420mAh 電量,換算上來,換算上來,呢部手機可以連續打機 3 小時 30 分鐘。

我地看看每半小時消耗電池量,HTC One A9 只消耗了 322.5mAh 電量,比對手 420mAh 為少,結果,電池少850mAh 的 HTC One A9,實際比起 3000mAh 電池對手,只是少了 15 分鐘打機時間,可見 HTC One A9 慳電程度,係好誇張

日常使用:一日大約 10 小時最後,這是最主觀也是最多人想知,日常生活後的耗電效能。Andrew 用了幾天 HTC One A9,大約使用習慣如下:WhatsApp、Facebook Messenger、Line 長期開著,並開啟手機嘅 Auto Sync。用 Chrome 睇 Facebook,也會用手機睇高登、Discuss、HKEPC、用 Feedly、睇 BlinkFeed,當然仲有睇 ePrice.HK,夾埋都有 1.5 小時架,有用 Spotify 串流聽歌半小時,用嘅 csl. 4G 網絡,大約每日都用到十小時。其實 HTC One A9 預設係 15% 開啟省電模式,你可以照用,只是手機效能略為降低,這樣,手機在最後幾小時,頂得好長,十三小時使用時間,係無問題嘅。

小結:電池效能強橫好多網友都話 2150mAh 電池唔夠用,但 Andrew 實測嘅結果係:HTC One A9 有十分不錯嘅電池消耗控制。Android 6 嘅 Doze 功能,令中用量嘅我,可以用 2150mAh 電池,享用一日長達十小時嘅連續使用時間。今次找來一部 3000mAh 電池嘅智能手機作比較,亦可以見到,無論係跑分與實戰嘅播片、打機,HTC One A9 係細電情況下,一樣做出 3000mAh 電池嘅效果!當然,我不能認為 HTC One A9 會神奇到中用量都用足兩日,但 HTC One A9 嘅電池效能,比起眾多旗艦型號,只有更好,沒有更差。

本文章最後由( jacky310 )於 2015-12-4 18:08 編輯

請選我最佳解,感謝啦
檢舉 回應

一般用戶

等級6

資深大大

Vector Tsai2015-12-4 20:29

雖然是用Android 6.0和Android 5.0比較
不過A9經過神調校,確實省電很多!

檢舉 回應

一般用戶

等級7

神人

davidchen2015-12-4 20:35

晶片跟螢幕其實不相同...但是A9確實是好機一支!!!

檢舉 回應

一般用戶

等級4

模範鄉民

htdaivd16882015-12-5 07:58

謝謝大大精彩的分析  A9(2150mAh)擊敗他牌3000mAh

強4登場 HTC論壇四週年‧★,:*:‧\( ̄▽ ̄)/‧:*‧°★*
檢舉 回應

一般用戶

等級2

新手鄉民

可樂餅2015-12-5 12:56

所以容量大不一定用電效率好產品的品質還是比得出來                    

檢舉 回應

養樂多好苦2015-12-5 14:53

人生就很苦,苦苦苦苦苦苦苦苦苦
檢舉 回應

一般用戶

等級2

新手鄉民

abbychou2015-12-5 17:55

原來這樣比,還會被人說不公平.....

不知道是對電池容量小的抱屈還是擁有大容量的不服輸?

我覺得樓主分享的文章只是在分享使用體驗,分享使用心得讓大家參考而已⋯

檢舉 回應

一般用戶

等級2

新手鄉民

趙子賢2015-12-5 23:29

那這樣宏達電的旗鑑機是被擊敗了嗎?

~HTC論壇進擊三週年~我要用 HTC One M8 狂嗨我的每一天
檢舉 回應

一般用戶

等級5

新秀大大

天生龜毛人2015-12-6 01:16

趙子賢 發表於 2015-12-5 23:29
那這樣宏達電的旗鑑機是被擊敗了嗎?

HTC旗艦M9-2840mah還不是輸給三星S6 2500mah...HTC的續航力真的要再加把勁。

come some of 謬日咖~
檢舉 回應

一般用戶

等級2

新手鄉民

GreenTea2015-12-6 12:25

容量小卻可以跟其他容量大的手機比較,原來是有可能的@@

檢舉 回應